Welcome to SP!  -
Il Forte Pozzacchio
Album

Il Forte Pozzacchio

 
Il Forte  Pozzacchio

Page Type: Album

Object Title: Il Forte Pozzacchio

 

Page By: tiziana

Created/Edited: Nov 16, 2006 / Nov 17, 2006

Object ID: 244666

Hits: 4338 

Page Score: 80.49% - 12 Votes 

Vote: Log in to vote

 

Il Forte nella roccia - the Fort in the rock

The Valmorbia werke (1914-1915) was structured in 3 floors drilled into a hillrock overhanging the Vallarsa and accessible from NE.
The Austrian-Hungarian Corps of Engineering hollowed out a deep fosse that was controlled by a firing place, provided with machine guns and rifles placed in a concrete building on the NE edge.A cave system dig into the rock gave access to the heart of the fort that, starting from a horseshoe like tunnel, where troups and provisions were allocated, was further structured along connections leading to the firing places and to the floodlights leaning on the valley.
The lower floor was structured in the same way while, in the heart of the hillrock, a wide vertical well gave access to the upper floor where batteries were allocated : it was a huge reinforced concrete block where 2 hardened rotating domes (Skoda steel) and an observation post were going to be posted.
In 1915, at the startup of the war, works were still in progress and were never ended : now all that lasts is this uncredible silent example of military engineering


Il Valmorbia Werke ( 1914-1915) si articolava su 3 piani scavati all'interno di un dosso roccioso con accesso da nord -est e pareti strapiombanti sulla Vallarsa.
Il Genio militare Austro-Ungarico realizzò un profondo fossato controllato dal tiro delle mitragliatrici e delle fuciliere di una caponiera in calcestruzzo realizzata sullo spigolo nord-est.
Un sistema di caverne scavate nella roccia davano accesso al cuore del sistema fortificato che si articolava a partire da una galleria a ferro di cavallo e in cui trovavano spazio le truppe, i viveri,ecc. dalla galleria si diramavano i collegamenti alle postazioni per mitragliatrici e ai riflettori che si affacciavano sulla vallata.
Stesso sistema si sviluppava al piano sottostante : nel cuore della montagna, un pozzo verticale di notevoli dimensioni dava accesso al piano superiore dove avevano sede le batterie: si trattava di un enorme blocco di calcestruzzo armato in cui avrebbero dovuto essere installate due cupole corazzate girevoli di acciaio " Skoda" e sul fianco una cupola girevole con funzione di osservatorio.
Allo scoppio del conflitto nel 1915 i lavori erano ancora in corso e non furono mai completati : rimane ora quast'incredibile e silenzioso esempio di ingegneria militare.
Il Forte  Pozzacchio
 

Images



Comments


[ Post a Comment ]
Viewing: 1-2 of 2    

CharlesGood

Charles

Voted 10/10

Very interesting!

Thanks

Charles
Posted Nov 17, 2006 1:14 pm

tizianaRe: Good

tiziana

Hasn't voted

thank you Charles :)
Posted Nov 17, 2006 3:09 pm

Viewing: 1-2 of 2