A trip in a world of silence and tranquility

A trip in a world of silence and tranquility

Page Type: Trip Report
Lat/Lon: 25.94025°N / 34.38901°E
Date Climbed/Hiked: Sep 22, 2011
Season: Fall

Entrance

Coral reefs are the world's biggest single structures made by living organisms. The reef structure is composed of and built by billions of tiny organisms, known as coral polyps. This reef supports an unbelievably wide diversity of life.
Let us agree to the title is a little bit misleading: as in the tropical rainforests there is never silence, so the traveler who gets under the water somewhere around a coral reef, it is not condemned to quietude. Beside the noises produced by the different sea creatures, the perpetual champ and pecking, the rumble of undertow at the places frequently visited by divers adds the humming of boat-engines, further noises generated by divers to keep contact: pips of whistles, ring of bells etc. Of course, comparing to the accustomed cacophony of the surface this is self the heavenly tranquility. However it is good to know that behind this apparent calmness runs a red battle… Here everybody stands on guard, the flagging attention easily can carry to the end: the small fish consumes the smaller one, the small fish is hunted by the bigger one…this continual struggle is nontrivial for the first glance and this gives that false sense of repose.
Let’s have a look behind this blue curtain, and with a little fortune we can discover some of the thousands secrets of this amazing world.


Chaetodon aurigaThreadfin butterflyfish
Ecsenius dentexDentex blennyPterois milesCommon LionfishPapilloculiceps longiceps Indian Ocean crocodilefish
Pseudanthias squamipinnis Lyretail coralfishPardarchirus marmoratus Moses soleParacirrhites forsteri Freckled hawkfish
Saurida gracilis Slender lizardfishDascyllus humbug Humbug dascyllusOxymonacanthus halli Harlequin filefish
Pterois miles Common LionfishSphyraena barracuda Great barracudaAmblyglyphidodon incidusPale damselfish
Leafy cup coralLeafy cup coralOctopus cyaneus Reef octopusOcypode saratanRed Sea ghost crab
Balistoides viridescens Titan triggerfishBalistoides viridescensTitan triggerfishGymnothorax javanicus Giant morayCephea cepheaCauliflower jellyfish

22-27 September 2011, Marsa Alam, Egypt.

A korall-zátonyokat joggal tekinthetjük a tengerek esőerdeinek, a nyílt óceánok sivatagjához képest ez egy elképesztő, egy fantasztikusan színes vízalatti világ. A korallzátonyok nyújtotta biológiai sokféleség szinte felülmúlhatatlanul gazdag. A szirteket főként kőkorallok és szarukorallok építik fel, a szirtek és zegzugaik hallatlanul sokszínű élővilágnak nyújtanak megélhetési és megtelepedési lehetőséget.
Maradjunk ezért annyiban, hogy a cím egy kicsit félrevezető: amint a trópusi esőerdőkben sincs soha csend, úgy a korall-zátonyok környékén a víz alá tévedő utazó sincs csöndre kárhoztatva. A tengeri élőlények által keltett zajok, a folytonos rágcsálás, csipegetés kattogása, csattogása mellett a szirteken megtörő hullámok morajához még hozzájárul a búvárok által sűrűn látogatott helyeken a csónakok, hajók motor-zúgása, az egyes búvár-csoportokat összetartó csengők, sípok hangja, a búvár saját légzőkészülékének sziszegése, a kifújt levegő gyöngyöző bugyborékolása. Persze a szárazon megszokott hangzavarhoz képest ez maga a mennyei nyugalom. Jó tudni azonban, hogy ezen látszólagos nyugalom mögött élet-halál harcok bújnak meg. Itt mindenki résen van, a figyelem pillanatnyi lankadása könnyen a véget jelentheti: a kis hal felfalja a még kisebb planktont, rákot, korall-polipot, a kis halat a nagyobb hal vadássza le, a nagyobb halakra pedig a még náluk is nagyobbak lesnek. Ez az folytonos egymásnak feszülés az esetek többségében első ránézésre nem is nyilvánvaló, ezért van az ebbe az idegen közegbe látogatónak ez a hamis nyugalom képzete.
Nézzünk egy kicsit e kék függöny mögé, kis szerencsével nekünk is feltárulhat ennek a csodálatos világnak ezernyi titka közül néhány…
2011. Szeptember 22-27, Marsa Alam, Egyiptom.


UtopiaSunset on the beach
Mosque of UtopiaMosqueCar-wash :o)Carwash :o)
UtopiaHarborComments

No comments posted yet.