Springtime around Kapetanovo jezero (Captain´s Lake)

Springtime around Kapetanovo jezero (Captain´s Lake)

Springtime (late May 2008) around Kapetanovo jezero (Captain´s Lake) in Moračke planine (Morača mountains) in Central Montenegro
Dinaric-ZG
on Dec 3, 2008 6:52 am
Image ID: 468390

Comments

Post a Comment
Viewing: 1-5 of 5
Lukas Kunze

Lukas Kunze - Dec 3, 2008 12:29 pm - Voted 10/10

Nice view!

Looks like a nice place for a break :) Fine shot! Cheers Lukas

Dinaric-ZG

Dinaric-ZG - Dec 3, 2008 2:10 pm - Hasn't voted

Re: Nice view!

Thanks and the scent (smell) was great at that place.. like in a parfumery!
gord

Azra

Azra - Dec 17, 2009 8:26 pm - Voted 10/10

Beautiful!

Prekrasno!
:)

radovmilo02 - Nov 29, 2010 12:39 pm - Hasn't voted

ispravka

nisu ovo moracke vec rovacke planine

Dinaric-ZG

Dinaric-ZG - Dec 12, 2010 3:04 am - Hasn't voted

Re: ispravka

Poštovanje,

Pa rovacke uvijek jesu i uvijek ce biti kada se gleda antropološko-etnološki, posebice zbog izdizanja rovackoga stanovništva na ta brda....
ali se u morfologiji i geografskoj znanosti za ovo i okolno podrucje koristi naziv Moracke planine (vidi i Vujisicevu stranicu)....a ta ista brda (geo-morfološki) nemaju samo južnu i jugoistocnu stranu gdje su Rovci, vec ta potpuno ista brda na SI pohode Moracani, na JI stanovnici Župe, na SZ gdje Lola pada prema Šavniku skoro pa Uskoci i Drobnjaci.

Koliko ja znam tumaci se da vec (geografsko-planinarsko-turisticki) udomaceni naziv Moracke planine nije potekao od Moracana vec od toga što ta planinska skupina naginje ka izvorišnom arealu rijeke Morace - a ne parcijalno zato što neke strane tog istog masiva pohodi pojedino pleme ili bratstvo.

Što naravno ne isklju?juje praksu da Moracani svoje planinske strane po sebi i mjestima svojih izdiga nazivaju Morackim planinama-brdima. Ali to treba jasno razlikovati od naziva koji koristi geografska nauka za cijelu planinsku grupu.

Za istocni dio Komova se uvijek može reci: To su vasojevicke planine, ali geo-morfošloški to su samo Komovi (koji su opet i dalje i vasojevicki i kucki) i tako se u geografiji prihvaca.

Ako fotografiram Kucajevicu može bilo tko re?i to nije Sinjajevina vec su to šaranske planine.. ako dodjem ponad Boana.. svatko može prigovoriti nije to fotografija Sinjajevine vec uskockih brda.. ili Gradiše (koje se može nazivati i Moracko Gradište) ali je geo-morfološki to i dalje Sinjajevina.

.....isto kao da bi sad rekao da je Zavižan prigorska planina a ne Velebit jer pod njime žive i izdizali su Prigorci. Prigorci vjerojatno kažu da izidižu na prigorske strane ali je morfološki to Velebit. Takvih slucajeva ima puno. A Licani opet Velebit smatraju lickom planinom.

Slovenci jedno morfološko planinsko podrucje zovu Notranjska a Hrvati to isto podrucje Gorski kotar.. a ako se makne granica to je isto geo-morfološko podrucje.

Najbliži primjer je što Albanci Prokletije zovu i Albanske alpe, ali to je takodjer samo parcijalni naziv potekao iz parcijalne perspektive albanskog stanovništva i sto?ara.. koji ne može vrijediti i za cijele Prokletije.. a geo-morfološki to su i dalje samo jedne Prokletije... i taj je naziv (ukljucujuci i njegovu albansku prevedenicu) danas udomacen.

Viewing: 1-5 of 5